Velkommen til Venø

Velkommen til Venø

Sjælen falder til ro ved synet af fjorden, der ligger blank og blå om øen. Venø Færgen tager imod med åbne arme og fører en fra fastlandet til færgelejet på Venøs sydspids. To minutter tager det. Længere tid skal der ikke til, før man fornemmer den særlige stemning. Fra færgelejet fører vejen op over øen. Landskabet åbner sig, strandenge, brede grønne marker, hedeflader eller sletter og duftende hybenroser langs vejen. Stejle skrænter, der drager hanglider til sig, og forblæste træer, som har opgivet blot en enkelt kvist mod vest, vidner om, at vinden kan være barsk. Hele tiden hviler et særligt lys over øen ved det konstante nærvær af vandet.

Øen er ikke stor. Kun 7,5 kilometer lang og 1,5 kilometer bred, hvor afstanden mellem øst- og vestkysten er bredest. Så lille. Lige som Venø Kirke. Det er Danmarks mindste, ikke engang 10 meter lang og uden kirketårn. Til trods for sin lidenhed, dog dagligt velbesøgt og særligt til sommerens solnedgangskoncerter. Af andre kunstneriske oplevelser kan Venø Galleri besøges. Det er et arbejdende værksted med malerier og grafiske værker.

Venø indbyder til naturoplevelser, friluftsliv, havørredfiskeri, dejlige trave- og cykelture eller en guidet tur med VenøBussen. To spejderlejre danner udgangspunkt for manges erindringer om barndommens ferie på Venø. Badestrandene inviterer børn til at tilbringe mange solskinstimer med fiskenet, spand og krabbefangere.

På nordspidsen af øen sikrer reservatet Nørskov Vig, at klyder samt hav- og dværgterner har fred i yngletiden og giver en fin rasteplads til hvinænder og skalleslugere. Sæler kan øjes langs kysten.

Melder sulten sig, har Venø også sine lokale specialiteter. Så lille end øen synes, så kan der både bydes på lokalt dyrkede Venø kartofler, lam og de berømte Venø bøffer. Disse og meget andet kan nydes på Venø Kro, der ligger i Venø By med smuk udsigt over vandet. Tæt herved, ved havnefronten, ligger Havnehuset, butik og cafe, hvor en kop kaffe eller en kold øl til en håndmad med smag af Venø kan indtages med sejlbåde som dekorativ baggrund. Hvis man holder af fisk og skaldyr, kan man ikke komme uden om smagen af de kendte VenØsters, der produceres på øen.

Efter en hel dag med frisk luft og oplevelser, er man fyldt med ro og fred. Når man stille har nydt solnedgangen, og mørket sænker sig, kan man gå til ro på Venø Camping, i lejet feriehus eller i en opredt seng på et af de privat udlejede værelser.

Gennem generationer har den lille plet landbrugsland i Limfjorden tiltrukket kunstnere og kulturpersonligheder. Det gør den stadig. 200 mennesker bor fast på Venø. Efterskolen henter hvert år næsten 100 unge hertil. Gæster kommer her mange af. Og de bringer minder med sig fra tidligere besøg.

Yderligere oplysninger om turisme på Venø kan fås ved at skrive til turisme@venoe.dk.

Klik her for at finde brochurer om Venø

Aktiviteter i området
Få et overblik ved et kig på www.lydensby.dk

Ferie i Limfjordsområdet
Venø og det øvrige Struer er sammen med Morsø og Skive Kommuner med i turistsamarbejdet: Destination Limfjorden. Læs mere om det og mulighederne omkring og på Limfjorden: www.destinationlimfjorden.dk.

App ‘VisitLimfjorden
Med app’en VisitLimfjorden får du din egen lommeguide til ferie ved Limfjorden: https://www.destinationlimfjorden.dk/limfjorden/den-store-guide/visitlimfjorden-app-gdk1105937

Ø-PAS®

Ø-Pas